Vanliga frågor om tandblekning

Är tandblekning man gör hos tandläkare bättre än den man gör hemma?

Nej, det finns flera vetenskapliga studier med jämförelser av tandblekning hemma och hos tandläkare där man inte funnit någon skillnad vare sig på kort eller lång sikt. [1] [2]

Hur får man vitare tänder utan att bleka?

Man kan få vitare tänder utan att använda tandblekning. Det finns t.ex. tandkrämer som tar bort ytliga beläggningar genom att polera ytan med små, små korn.

Finns det någon huskur för vitare tänder?

Det finns flera som tipsar om olika huskurer för att få vitare tänder. Några tipsar om citronskivor, bakpulver (bikarbonat) eller borsta tänderna med salt. Risken är dock stor att du sliter ner din emalj och får dyra tandvårdskostnader som följd. Inget att rekommendera alltså.

Kan det vara farligt att bleka tänderna själv?

Nej. Om du följer instruktionerna, har en normaltjock emalj och i övrigt är helt frisk så är det inte farligt att bleka själv. Känner du dig ändå osäker så vänd dig till en tandläkarklinik eller Folktandvården.

När bör man inte bleka sina tänder?

Om dina tänder har tunn emalj eller om du lider av ilningar i tänderna. Du bör heller inte bleka dina tänder om du röker eller snusar. Gravida och ammande bör heller inte göra tandblekning eftersom det inte finns några studier om ev. påverkan på foster/spädbarn.