Tandblekning - så funkar det

Har dina tänder fått en gråare nyans på senare år? Det blir mer och mer vanligt att människor bleker sina tänder för att återfå den vita nyansen man en gång hade då tänderna var nya. Men hur fungerar tandblekning egentligen och vad bör man tänka på?

Aktivt syre bleker tänderna

I tandblekningskit för hemmabruk används idag ett komplex som bryts ner inne i munnen och där frisätter syre i en icke-radikal form. Syret kommer sedan att reagera med fläckarna och missfärgningarna och oxidera dessa. Den kemiska processen gör att tänderna blir vitare.

Beroende på hur mycket missfärgning man har och hur vita tänder man vill tar blekningen olika lång tid. Vilken metod (blekpenna, skena, strips) som man kör med påverkar också tiden.

Förbjudet med peroxider i produkter för hemmabruk

Fram till oktober 2012 var det vanligaste blekmedlet i produkter för tandblekning karbamperoxid eller andra former av peroxider. Den 31 oktober 2012 skrevs nya regler in i Läkemedelsverkets föreskrifter. Ändringen gjordes som en följd av regeländring inom EU där man skrev in att endast tandläkare får sälja tandblekningsprodukter som innehåller eller frigör 0,1-6% väteperoxid.

 

Vilka tandblekningsmetoder finns?

Billigaste tandblekningen

Se vår lista med priser, frakt och leveransvillkor för att hitta var du kan köpa den billigaste tandblekningen just nu.