Tandblekning med aktivt kol

Aktiv kol är känd för att vara ett renande ämne. Det används till exempel för att rena smutsigt vatten och göra det drickbart. Det användas också inom vården för att rensa magen från giftiga ämnen. Men är verkligen aktivt kol en bra metod för att bleka tänderna?

borstar tänderna med aktivt kol
Foto: DiamondSmile

Tanken bakom att aktivt kol skulle funka som tandblekare är dess egenskaper att binda positivt laddade ämnen. Kolets porösa struktur har en negativ laddning och kan locka till sig positivt laddade molekyler. Teorin är alltså man genom att borsta med aktivt kol ska "dra ut" missfärgning från tändernas emalj.

Det är viktigt att förstå skillnaden på att ta bort missfärgningar och att bleka tänderna. Det är inte samma sak då vår naturliga tandfärg är olika hos olika individer.

Det finns inga vetenskapliga publikationer om att aktivt kol funkar som metod för tandblekning.

Så varför förekommer ens aktivt kol som tips på olika bloggar och i sociala medier som tandblekningsmetod? Det är lätt att få illusionen om att det funkar eftersom man borstar på en svart sörja på tänderna. När sörjan sedan sköljs bort luras man att tro att det blev otroligt mycket vitare. Svart magi?!

Sveriges Radios reporter testar aktivt kol

Sveriges Radio intervjuade en tandläkare och en bloggare som använde metoden om hur de såg på aktiv kol som tandblekningsmetod. Reportern testade att borsta tänderna med aktiv kol och tog foton före/efter. Läs och se bilderna här.

Risker med aktivt kol som tandblekningsmetod

Det finns några vetenskapliga studier som varnar för nedslitning av emaljen och mycket ilningar som följd. Nedsliten emalj kan lättare missfärgas så effekten kan på sikt bli det motsatta för den som använder aktivt kol på sina tänder.

I Tandläkartidningen har det rapporterats om otillåtna ämnen i tandkrämer som innehåller kol. Man har hittat det giftiga ämnet naftalen i en av de produkter som undersöktes.

Vilka metoder för tandblekning hemma finns?